Blog

A kreatív hobbik 10 pozitív hatása mentális egészségünkre

2022.09.20 15:51
A kreatív hobbik 10 pozitív hatása mentális egészségünkre

A „csináld magad” kreatív kézműveskedés remek módja annak, hogy csökkentsük a stresszt és alkotás közben jól szórakozzunk, jutalomként pedig egy kézzel fogható remekművel büszkélkedhetünk.

Nézzük meg részletesebben, hogy a kézműveskedés hogyan hathat a mentális egészségünkre.


 

  1. Pihenés

Az otthoni kreatív tevékenységek elősegítik a relaxációt, a relaxáció pedig segíthet enyhíteni a stressz és a szorongás szintjét. A stresszt csökkenthetik a ritmikus, ismétlődő mozdulatok is, amelyeket egyes kézműves tevékenységek, például a kötés, a horgolás vagy a csiszolás megkövetelnek.

  1. Szórakozás

A kézműveskedés központi eleme, hogy olyan tevékenységet folytatsz, amelyet szórakoztatónak találsz. Az élvezetes tevékenységekben való részvétel segít enyhíteni a depresszió tüneteit és javítja a hangulatot.

  1. Jutalmazás

Alkotáskor a szervezted serkentheti a dopamin nevű neurotranszmitter felszabadulását. A dopamin szerepet játszik az öröm, a jutalom és a motiváció érzésében, így a kézműves készlethez való nyúlás egyszerű módja annak, hogy természetes hangulatfokozót adj magadnak.

  1. Alacsonyabb kortizolszint

A kortizol egy stresszhormon. A krónikus stressz, amely magasan tartja a kortizolszintet, fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz egyaránt vezethet. Egy élvezetes hobbival, például kézműveskedéssel való foglalkozás csökkentheti a stresszt és a kortizolt. Mivel valami produktív elfoglaltságot ad, amikor a munkahelyen vagy az iskolában túlterhelődnek a dolgok - ez egy remek módja annak is, hogy munka után kikapcsolódj, így amikor holnap reggel visszamész, készen állsz arra, ami most következik!

  1. Flow élmény

A kreatív alkotás segíthet abban, hogy "flow" állapotba kerülj azaz teljesen elmerülj abban a dolgban amit csinálsz. A hobbival való teljes foglalkozás olyan flow-állapotot ösztönöz, amelyben az időérzék és az öntudatosság eltűnni látszik. Ha hagyjuk, hogy a figyelem elvonuljon önmagunkról és a kézművességre irányuljon, az enyhülést nyújthat a negatív érzések alól, és elősegítheti a boldogság és az elégedettség érzését

 6. Önkifejezés

A kézműveskedés egy módja annak, hogy kifejezd magad a világban. Akár valami szépet, akár funkcionálisat készítesz, lehetőséget ad arra, hogy megmutasd egyedi stílusodat és kreativitásodat - és ettől jól érzed magad a bőrödben!

 7. Jobb alvás

Ha nehezen alszol el éjszaka, próbálj meg egy olyan hobbit, mint a kötés vagy a varrás - ez segít abban, hogy nyugodtabban aludj el, miközben álomba szenderülsz.

  1. Kapcsolatok

Egy kreatív hobbi segíthet kapcsolatot teremteni olyan emberekkel, akik osztoznak az érdeklődési körödben, akár egy művészeti programon vagy csoporton keresztül, akár csak a családdal és a barátokkal való alkotás révén.

  1. Minőségi "Énidő"

A kézműveskedés segít kreatívnak lenni. Akár a semmiből készítesz valamit, akár újrahasznosított anyagokat használsz, a kézműveskedés arra ösztönöz, hogy a dobozon kívül gondolkodj, és olyan új ötletekkel állj elő, amelyekre egyébként talán nem is gondoltál volna.

  1. Tökéletes ajándék

A kézműveskedés több szempontból is kifizetődő lehet! Amikor kézzel készítesz valamit, tudod, hogy az egyedi és különleges lesz - valami, amit nem lehet megvenni egy boltban, vagy amit senki más nem tud ugyanúgy elkészíteni. És amikor valaki kézzel készített ajándékot kap tőled, tudni fogja, hogy mennyi erőfeszítésébe került, hogy csak neki készítsd el!

Ha kedvet kaptál a kreatívkodáshoz, nézd meg a különböző szuper, minden szükséges anyagot tartalmazó DIY csomagjainkat, amellyel azonnal elkezdhetsz alkotni! :)