Blog

Jesmonite - a 2023-as év új kézműves trendje

2023.01.20 14:09
Jesmonite - a 2023-as év új kézműves trendje

Ahogy egyre tudatosabbá válunk a körülöttünk lévő környezeti hatásokra, a fogyasztói döntéseinket nagymértékben befolyásolja, hogy az általunk vásárolt termék mennyire fenntartható, valamint mennyire környezetbarát az előállítása.

A Jesmonite nem egy új termék a piacon, de a lakberendezésben való felhasználása csupán az elmúlt években ugrott meg. Az építészek és művészek figyeltek fel ennek az anyagnak a sokoldalúságára, amely vizuálisan lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Mi is pontosan a Jesmonite?

A Jesmonite egy két komponensű, víz bázisú anyag amely módosított gipszből és akril gyantából áll. Eco-gyantának is szokták nevezni.

A folyadék és a por megfelelő arányú összekeverése után elindul a kötési  folyamat, amelynek eredménye egy sima felületű, erős anyag.

Az  Egyesült Királyságból ered, a betonnal való kísérletezés eredményeként jött létre. Elsősorban az építőiparban használták prémium minőségű felületi anyagok építésére. Remekül visszaadja szinte bármilyen forma részleteit, így nagy teret nyert a 3D-s panelek előállításában.

A kézműves és művészvilágba csak az utóbbi néhány évben tört be igazán, főként a környezetbarát jellege és fenntarthatósága miatt.

A hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagok közül (beton, epoxy és poliészter gyanta stb) messze a legegyszerűbb a használata és a legkörnyezetbarátabb.

 

Mi teszi különlegessé ezt az anyagot?

Biztonságos eljárás:

  • nem bocsát ki semmilyen mérgező füstöket, és nem jár egészségügyi kockázattal a rendszeres használat során. Természetesen az alap biztonsági intézkedések itt is ajánlottak (maszk, kesztyű)

Rugalmasság:

  • a Jesmonite felhasználása rendkívül széleskörű. A legegyszerűbbtől a legbonyolultabb formákat és textúrákat is le tudja utánozni mint pl.: kő, fa, bőr és akár szövet is.

Egyszerű elkészítés:

  • csupán a port és a folyadékot kell összekeverni, és már önthető is. Különböző színezőpasztákkal színezhetjük

Természetes hatás:

  • az epoxy gyanta fényes, csillogó külsejével szemben a Jesmonite egy természetes, natúr külsőt kölcsönöz.

Fenntarthatóság:

  • az anyag tartóssága mellett fontos szempont, hogy a már megkötött, de fel nem használt Jesmonite is újrahasznosítható töltőanyagként a további projektek során, így semmi sem landol a kukában.

 

Miket készíthetünk belőle?

A lakberendezésben egyre nagyobb teret nyerve, az ötletek tárháza is bővül.

Készíthetünk belőle tálcát, tányér-és poháralátétet, mécsestartót, dísztálat stb.

 

Az egyik legnépszerűbb elkészítési mód a terrazzo stílusú technika.

 

Külföldön már néhány éve hódit, de Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre többen ismerik meg a Jemsonite adta lehetőséget.

 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz és szeretnél megismerkedni ezzel az anyaggal, nézd meg a Jesmonite márvány tálca készítő DIY BOX-ot és készíts ottonodba illő, egyedi dekort. A legkényelmesebb módon méricskélés nélkül, minden hozzávalóval, videós és írásos útmutatóval próbálhatod ki.

 

A kézműves hobbik jótékony hatásairól pedig itt olvashatsz.